Konsten med badrumsbelysning

Konsten med badrumsbelysning

Badrummet är din plats för avkoppling och återhämtning. Att renovera eller bygga ett badrum finns i en stor del av hemmets diskussioner, huruvida det får kosta och i vilken omfattning och stil man vill ha. Det är en stor kostnad att renovera så fundera noga över vad ni prioriterar.  Många fokuserar på möblerna och ytskikt såsom vilket kakel och klinkers som önskas. Glöm inte det viktigaste, belysningen! Den kan få ett helt badrum att leva och andas skön atmosfär. Oavsett ytskikt så kan du trolla med ljuset.

För det första bör du läsa på och ta reda på regler som gäller vid val och installation av belysning. Badrummet är ur el-perspektiv indelat i 4 områden:

  1. Insidan av badkar, duschväggar, golv där det finns rinnande vatten. Här får det inte finnas några lampor och eluttag.
  2. Vid området ovanför badkaret och innanför duschväggarna får endast vattentäta och godkända lampor installeras.
  3. Den del av rummet som ligger minst 1,20 meter från duschmunstycket eller ovanför 2,25 meter över golvet – Här får vattentäta och godkända lampor för badrum installeras.
  4. Vid sista området får även vanliga lampor installeras och här får alla eluttag placeras.

Vattentäta och godkända lampor betyder att de ska ha en viss IP-märkning. I område 2 och 3 så är det minst IPX4 som gäller.

Belysningen i ett badrum bör fungera både till förberedelser och att göra sig iordning för arbetet, samt för rekreation och avkoppling. Se mer om belysning på https://www.lamp24.se/badrumsbelysning/

Tänk på att du bör ha möjlighet till:

  • Ett skarpare arbetsljus runt spegeln och ovanför handfatet.
  • En tydlig belysning vid dusch och badkar för att kunna se smuts på kroppen.  
  • En mysig och nedtonad belysning för mys och avkoppling.

I duschen

Klart vitt ljus, gärna spotlights. Dessa ska gå att dimma upp och ner efter tillfälle och behov.

Vid handfatet och spegeln

Att placera lampor och spotlights runt omkring och ovanför spegeln är både praktiskt och läckert. Halogena ljuskällor ger fin färgåtergivning i spegeln. 

Väggbelysning

Extra väggarmaturer och spegelbelysning skapar en lyxig och stämningsfull känsla. En vägglampa kan bli en riktigt fin inredningsdetalj och skapa en välbehaglig atmosfär. Med en skärm i vitt opalglas fördelas ljuset mjukt och jämt utan att orsaka bländning. Ifall det är smalt och du vill bredda så är det en god idé att belysa väggarna.

Takbelysning

Vill du ha design, satsa på taklampa istället för spotlights. I ett större badrum kan det vara riktigt snyggt med en maffig kristallkrona som skapar ett lyxigt intryck. Spotlights är mer praktiska då du kan punktmarkera med dessa och med en spotlights-skena med rörliga lampor kan du rikta ljuset dit du vill för att leka med ljus och skuggor. Montera spotlights eller taklampa med ett brett ljus för att lysa upp hela taket för att få det lilla badrummet att kännas rymligare.

Att tänka på

  • Koppla belysningen till en dimmer så att du alltid har valfrihet att reglera ljusstyrkan efter ändamål och humör
  • Lampor vid spegeln som sprider ett fint och trivsamt ljus. 
  • Tänk funktion före design.